At udsmykke


Siden 1986 har jeg arbejdet med udsmykning af vægge, mure, rum såvel ude som inde.
 

Det begyndte i Nyborg Statsfængsel, hvor vi var en lille gruppe kunstnere, der sammen med en større gruppe indsatte udsmykkede diverse afdelinger i fængslet.
 
Bl.a. lavede vi en 110 meter lang og 2 meter høj frise på indersiden af ringmuren. Siden har jeg sammen med en kunstnerkollega fortsat dette koncept i samtlige landets lukkede statsfængsler og en del arresthuse.
 
Da dette arbejde har været en stor succes, opløftende for omgivelserne, graffiti- og hærværksforebyggende samt meningsfyldt for deltagerne, har vi bevæget os ind i folkeskolerne, der også nok kan trænge.
 
Her har vi ladet elever og lærere deltage, og ofte har vi taget udgangspunkt i elevernes egne tegninger. Elever, som er med til at udsmykke deres egen skole, får et mere ansvarsfuldt forhold til stedet og høster samtidig anerkendelse fra deres kammerater. Pudsigt nok viser det sig ofte, at de elever, som udviser det største talent i forbindelse med en udsmykning, er dem, der ellers har svært ved at sidde stille i timerne og for hvem, den almindelige undervisning falder lidt svær.
 
Selvtilliden og ansvarsbevidstheden vokser med opgaven hos disse børn, som måske for første gang oplever følesen at være bedst til noget!